Livet som pilotelev

MIT LIV SOM PILOTELEV

Om mig

Mit navn er Jonas Hyldgaard. Jeg er 24 år, kommer fra Nordjylland, og så er jeg pilotstuderende hos Copenhagen AirTaxi i Roskilde.
Jeg begyndte på skolen d. 3. Maj 2016 efter at have arbejdet fire år hos Telenor i Aalborg.

Jeg vil fortælle lidt om min dagligdag som pilotstuderende, om selve pilotuddannelsen og om, hvorfor jeg valgte lige netop Copenhagen AirTaxi (Det var nemlig ikke planen fra starten).

Pilotdrømmen har jeg haft, siden jeg var helt lille. Jeg husker den følelse, jeg fik hver gang jeg så eller kom i nærheden af et fly. Spændingen og sommerfuglene i maven, det var noget helt specielt.

Jeg flyttede til Roskilde et par dage inden skolestart (for at bo tæt på lufthavnen).
Roskilde er en fantastisk by, og jeg er rigtig glad for at bo her.

Hvorfor Copenhagen AirTaxi?

Min plan var lagt, jeg vidste, hvor jeg ville tage uddannelsen, det hele var timet og tilrettelagt…
Indtil jeg besøgte Copenhagen AirTaxi i Roskilde, her fik jeg mulighed for at overvære en lektion i deres simulator med to elever. Jeg blev også tilbudt at komme med på en flyvetur til Anholt, det kan I høre mere om længere nede.

Der var en helt utrolig atmosfære på skolen! Jeg blev mødt med en kæmpe åbenhed både fra elevernes og instruktørernes side. Efter den dag vidste jeg at det skulle være Copenhagen AirTaxi som skulle uddanne mig!

Om Pilotskolen

Skolen ligger i Roskilde lufthavn, i en stor moderne bygning over for terminalen. Skolen har 9 fly til undervisningsbrug.
På skolens første faser flyver vi Socata TB modellerne. Vi har 3 Tampico(TB9), 2 Tobago(TB10) og 1 Trinidad(TB20), samt 1 Cessna 172 og på den afsluttende fase med multi engine (IRME) skal vi flyve Partenavia(P68), endelig FNPT ll (Simulator).

Skolen har ud over at være skole, også et selskab som tilbyder taxi- og ruteflyvning rundt omkring i Danmark og resten af verden.

Da jeg besøgte skolen første gang, blev jeg som tidligere nævnt tilbudt at komme med på en rutetur til Anholt, men jeg skulle desværre allerede hjem samme dag.
(Jeg har fået revanche og været med på “Ruten” en del gange henover sommeren. Anholt er et virkelig smukt syn fra 1500 fod).

Pilotuddannelsen

Uddannelsen tager 2 år, og er delt op i forskellige faser, som er fordelt på teori og praktisk flyvning.

Praktisk flyvning: PPL → CPL → IR/ME → MCC

Teori: PPL → ATPL → International radio → IR/ME → MCC

Skolen tilbyder i alt 200 flyvetimer, og mere end 700 timers teoriundervisning.

Hos Copenhagen AirTaxi begynder du uddannelsen med et PPL certifikat, det vil sige, at du efter 45 timers flyvning og bestået teorieksamener, kan gå til en PPL skill-test over for myndighederne. Det betyder at du inden uddannelsen er færdig, opnår rettigheden til at flyve med venner og bekendte. Det er en fantastisk mulighed, som jeg allerede har benyttet mig af, og kommer til at gøre flere gange. Det er fantastisk at vise familie, kæreste og venner, hvad det egentlig er, man går og laver, og selvfølgelig hvilken smuk udsigt, man har hver dag.

Skolestart

Den første dag blev vi mødt med ordene “Din karriere starter i dag” – Og derefter gik vi ellers i gang med praktisk information, ansøge om havnekort, og få taget mål til skoleuniformen. Allerede få dage efter skolestart gik vi igang med flyvningen og den teoretiske undervisning.

Undervisning og flyvning

Vi begynder med 9 fag, som afsluttes med en eksamen over for myndighederne omkring halvanden måned efter skolestart. Flyvningen fortsættes for at opnå de 45 flyvetimer.

De 9 fag er:

– Meteorologi
– Luftfartsret
– Navigation
– Aerodynamik
– Menneskelig ydeevne og begrænsning
– Operationelle procedurer
– Motorlære
– Flyvepræstation og Planlægning
– Radio

Allerede inden for den første uge havde vi den første flyvning. For mig var det første gang at jeg fløj som pilot. Det var en kæmpe oplevelse.

Efter eksamenerne i de 9 fag bestod skemaet kun af flyvning hele sommeren. Det betød blandt andet besøg i Sønderborg, Odense og på Lolland/Falster.

Efter kun 4½ måned havde min studiekammerat Zia og jeg fløjet 45 timer, og vi var klar til vores PPL skill-test, som vi begge bestod.
PPL certifikatet betyder, at vi må flyve med hinanden rundt på lektionerne. Det kan være utrolig dejligt at have en god kollega med på sine soloture, så er der altid er en at sparre og dele erfaringer med undervejs.

Nu skal vi i gang med ATPL teoriundervisningen, som er 12 fag fordelt over 9 måneder. Hvor man tager 4 fag i 3 måneder, og afslutter med en eksamen i alle 4 fag og derefter fortsætter med yderligere 4 fag i 3 måneder osv. Forhåbentlig bliver vejret fornuftigt henover vinteren så, vi kan fortsætte flyvningen hen mod vores CPL (Commercial Pilot License).