Danmarks første til at bestå ATPL teori ECQB 2020 – egne beretninger fra pilotaspirant “NIC”
”Du skal lige hjælpe mig med at flytte noget nede i simulatoren” – lød det fra vores Kontorchef, Charlotte, en tirsdag eftermiddag jeg dukkede op hernede hos CAT. Derefter går vi ned mod simulatoren, hvor vi skal igennem elevopholdsrummet. ”TILLYKKE!!” bliver der herefter råbt fra næsten alle CAT’s elever, instruktører og mekanikere. Det viser sig herefter, at jeg er den første elev i Danmark som har bestået den nye fælleseuropæiske spørgsmålsbank i den omfattende erhvervspilot teori (ATPL – Air Transport Pilots License) , kaldt ECQB 2020 (European Central Question Bank).
Men hvad er ATPL? ATPL er som nævnt erhvervspilot teorien, som man skal have gennemført, for en dag ude i fremtiden at kunne blive kaptajn på eksempelvis en Boeing 737 eller sågar en Airbus A380. ATPL-teori består af 14 fag med en multiple choice-eksamen til hvert fag, som strækker sig bredt over områder som blandt andet Aerodynamik, Meteorologi, Menneskelig ydeevne og som noget nyt for den nye spørgsmålsbank, et nyt fag kaldet KSA – Knowledge Skills and Attitude, som indebærer en matematisk test uden hjælpemidler, en fremlæggelse og en samarbejdsøvelse.
Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at ATPL er hårdt og krævende, og man skal bruge meget tid på repetition og selvstudier og ikke mindst have en del selvdisciplin. Specielt år 2020 og starten af 2021 har været et ekstra hårdt tidspunkt at have ATPL. Ligesom alle andre skoler og uddannelser i Danmark, skulle vi hos CAT også undervises online. Men de fantastiske instruktører hos CAT har alligevel formået at lave en spændende og lærerig undervisning. Alt dette, har betydet jeg kunne kalde mig Danmarks første pilotstuderende til at bestå den nye spørgsmålsbank, ECQB 2020, og dette blev fejret med blomster, en fin ”Oscar”-statuette og dejlig hyldest af CATs elever, instruktører og mekanikere. Især denne hyldest betyder meget for mig, da jeg altid har drømt om at være pilot. Det er simpelthen drengedrømmen om at sidde med kontrollen over et stort fly der har holdt mig kørende. Jeg har meget svært ved at forestille mig at skulle lave noget andet end at være pilot!
Inden jeg for alvor gik i gang med ATPL-forløbet var jeg faktisk nået så langt med flyvningen, at jeg havde færdiggjort hele VFR-programmet – altså flyvning i godt vejr. Under ATPL valgte jeg at begrænse flyvningen for at kunne lægge mest mulig fokus på ATPL, og nu hvor det er slut, er jeg startet på IFR-programmet, hvor vi træner flyvning og landinger i vejrforhold med lave skyer og lav sigtbarhed. Starten af dette program flyves skiftevis i simulator og i vores enmotorede TB10-ere og senere hen skal jeg flyve tomotoret IFR-flyvning på vores Partenavia’er.
Noget jeg synes kendetegner Copenhagen AirTaxi som uddannelsessted, er at man bliver belønnet og værdsat, hvis man gør en god indsats og får fine resultater af ens arbejde. Dette er bestemt også noget der har motiveret mig til at kæmpe hårdt, for at kunne få hivet ATPL hjem så hurtigt, og oven i købet som Danmarks første. Samtidig har CAT nogle virkelig dygtige instruktører til teoriundervisning såvel som flyvning, der virkelig har styr på deres kram.